Historiska överenskommelser för en hållbar framtid

Historiska överenskommelser för en hållbar framtid

Summit of the Future avslutades med historiska globala överenskommelser för att bättre möta de gemensamma utmaningar vi står inför. Toppmötet ses som en milstolpe för internationellt samarbete och lägger grunden för en hållbar och rättvis framtid för kommande generationer.  

I slutet av september 2024 genomfördes Summit of the Future, ett globalt toppmöte där ledare och experter från hela världen samlades för att diskutera lösningar på stora globala utmaningar som klimatkrisen, digital rättvisa och fred. Målet med mötet var att stärka internationellt samarbete, förnya löftet om insatser för Globala målen och skapa gemensamma riktlinjer som är anpassade för dagens och framtidens utmaningar. 

Mötet markerar en milstolpe i strävan mot att bygga en mer hållbar och rättvis värld för både nuvarande och framtida generationer. Mer än 4 000 personer deltog i Summit of the Future, från statsledare till representanter för civilsamhället och icke-statliga organisationer. Toppmötet föregicks av Action Days, där starka åtaganden gjordes och löften om nästan 11 miljarder kronor gavs för att främja digital inkludering. Detta understryker toppmötets breda engagemang och konkreta insatser för en mer rättvis och inkluderande framtid. 

Ett av toppmötets mest centrala resultat är Pact for the Future, ett omfattande dokument som syftar till att stärka internationellt samarbete inom områden som jämlikhet, klimat, fred och säkerhet. Detta avtal lägger grunden för en gemensam global agenda som ska guida länder i arbetet med att uppnå Globala målen.  

Bland de historiska överenskommelserna i framtidspakten finns: 

  • Det första internationella åtagandet om kärnvapennedrustning på över ett decennium, med ett tydligt mål att fullständigt eliminera kärnvapen. 
  • Ett åtagande att förbättra hur vi mäter mänskliga framsteg, genom att gå bortom ekonomisk tillväxt och BNP, och istället inkludera både människors och planetens välbefinnande.  
  • Löften om att ge låg-och medelinkomstländer ett större inflytande över beslutsfattandet i internationella finansiella institutioner, öka finansieringen från multilaterala utvecklingsbanker för att stötta låg-och medelinkomstländer i sin utveckling och se över länders statsskulder. 

Framtidspakten innehåller även två andra viktiga överenskommelser: 

  • Global Digital Compact som är världens första globala ramverk för global utveckling, som förhandlades fram av Sverige och Zambia. Ramverket fokuserar på att säkerställa rättvis tillgång till digital teknologi och minska den globala digitala klyftan, med ambitionen att göra teknologiska framsteg mer inkluderande och hållbara.  
  • Declaration on Future Generations som lyfter fram vikten av att säkerställa att framtida generationers intressen beaktas i dagens politiska och ekonomiska beslut, vilket markerar ett viktigt skifte mot ett mer långsiktigt globalt perspektiv. 

Summit of the Future ses som en vändpunkt i de internationella insatserna för att hantera världens mest akuta problem, med en tydlig betoning på samarbete och solidaritet över nationsgränserna. De antagna överenskommelserna kommer att vara vägledande för hur världens länder agerar i framtiden för att skapa en bättre, mer hållbar värld. 

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse. Du kan läsa mer i vår policy gällande cookies.