2018-10-30
Ahmed Abdirahman tog hem priset för bästa engagemang. Ahmed har stor erfarenhet av sociala frågor och är grundaren av The Global Village, som bland annat ligger bakom Järvaveckan. Han arbetar just nu på Svenska handelskammaren som näringspolitisk expert och har erfarenhet från bland annat Interpeace och den amerikanska ambassaden i Stockholm. Vi träffade Ahmed för att prata om galan och hans engagemang i sociala frågor.
Grattis till priset för bästa engagemang! Hur kändes det att vinna?
Det kändes helt fantastiskt och jag hoppas att jag har lyckats påverka så att andra ser fram emot att få ta del av priset nästa år. Jag hoppas också att det kan stärka människors egna engagemang.
Vad driver ditt engagemang?
Jag älskar att komma på galna idéer och genomföra dem. Jag vet att det är många som brinner för vissa frågor, men en sak som jag älskar är att inte bara tänka och drömma, utan faktiskt experimentera och inte förvänta sig ett perfekt resultat. Man börjar med en sak, testar det, utvärderar och förbättrar sig till nästa år. Det spelar ingen roll om det kommer 5 personer eller 10Â 000 personer, det viktiga är att man gör någonting och att man gör det varje år, så att man kan förbättra resultatet. Ibland måste man bara hoppa i havet och simma.
Vad betyder Globala målen för ditt arbete?
Vi stöter på globala målen väldigt mycket i vårt arbete. Jag tittar mycket på social hållbarhet, där det handlar om att bygga broar och se till att människor kommer till sin rätta potential. Under Järvaveckan 2019 har vi hållbarhet som ett tema som ligger på bordet. Då vill vi belysa hållbarhetsfrågan från olika perspektiv. Det hoppas vi verkligen att fler ska engagera sig i. Många känner att hållbarhet är häftigt och en trend, men hur gör vi någonting aktivt åt det och hur mäter vi det? Hur arrangerar vi det lokalt lika väl som regionalt, nationellt och internationellt?
Vad skulle du ge för tips till andra som vill engagera sig?
Det finns inga genvägar. Det enda sättet är att känna efter i hjärtat och se vad det är för frågor man brinner för. Sedan gäller det att börja engagera sig. Det behöver inte vara någonting stort, det kan handla om en föreläsning om året. Gör man det varje år så kommer man lära sig mer om ämnet, vara engagerad och handlingskraftig. Det tror jag väldigt starkt på.
Unga framförallt är väldigt engagerade och det är så svårt när man känner att hela världen håller på att gå under. Det går inte att vara överallt och man bränner ut sig lätt. Det är därför det är viktigt att välja en fråga.
Vad händer härnäst för dig?
Just nu håller vi på att planera Järvaveckan 2019. Sedan ska vi utveckla vårt koncept ”Sverige i världen, världen i Sverige”, som är ett dialog- och samtalsforum med svenska ambassadörer. Vi siktar även på att anordna middagar med olika branscher för att diskutera hur vi kan hjälpa varandra.
Nu lanserar UNDP Sverige en ny version av Målkompassen –...
Summit of the Future avslutades med historiska globala överenskommelser för...
FN har nyligen släppt årets upplaga av rapporten "Sustainable Development...