Den lata personens guide till att rädda världen
Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att lösa klimatkrisen. De Globala målen är ambitiösa, universella och integrerade målsättningar som kommer att kräva samarbete mellan regeringar, internationella organisationer och aktörer världen över. Det låter stort och komplext, så vad kan du som individ egentligen göra? Mycket!
Förändringen börjar hos dig och hos oss alla. Varje människa på jorden – även de mest likgiltiga och lata ibland oss – är en del av förändringen. Som tur är finns det väldigt lätta saker vi kan göra som en del av våra dagliga rutiner som, om vi alla gör det, kommer att göra en stor skillnad.
Vi har gjort det lätt för dig genom att sätta ihop en lista med saker du kan göra för att vara med och bidra till en hållbar utveckling.
Saker du kan göra från soffan
- Spara el genom att koppla in dina apparater i ett grenuttag. Då kan du lätt stänga av alla på en gång när de inte används.
- Be din bank att sluta skicka utskrivna kontoutdrag och betala dina räkningar via datorn eller mobilen. Utan papper minskar behovet att hugga ner träd.
- ’Dela’ istället för att bara ’gilla’. Ser du ett intressant inlägg på sociala medier om till exempel kvinnors rättigheter eller klimatförändringar, dela med dig av det till dina vänner.
- Gör din röst hörd! Ställ krav på dina lokala och nationella myndigheter och kräv att de ska engagera sig och stödja initiativ som inte skadar jorden och de människor som lever på den.
- Skriv inte ut saker i onödan. Ser du någonting du gillar på nätet och som du inte vill glömma bort? Skriv ner det i ett anteckningsblock eller, ännu bättre, gör en digital anteckning och spara ännu mer papper.
- Släck ljuset. Din TV och din dator sprider ett mysigt ljus så släck andra lampor när du inte behöver dem.
- Gör lite research online och se till att bara handla ifrån företag som du vet producerar sina varor hållbart och därmed inte skadar miljön eller de människor som tillverkar varorna.
- Rapportera nätmobbning. Om du märker att någon trakasserar andra i ett kommentarsfält eller i en chattgrupp, anmäl personen. På så sätt kan vi motverka diskriminering.
- Kompensera för dina koldioxidutsläpp. Du kan räkna ut ditt koldioxidavtryck och därefter kompensera för det genom Climate Neutral Now.
- Håll dig uppdaterad. Följ lokala och globala nyheter, och följ Globala målen på hemsidan och Facebook.
- Berätta om vad du gör för att uppnå de Globala målen genom att använda #Globalamålen eller #GlobalGoals på sociala medier.
Saker du kan göra hemifrån
- Lufttorka. Låt ditt hår och dina kläder torka naturligt istället för att använda hårtork eller torktumlare. När du tvättar dina kläder, se till att maskinen är full.
- Ät mindre kött, fågel och fisk. Det går åt mer naturresurser för att producera kött än växter.
- Frys in färska matvaror och rester om du inte har möjlighet att äta innan det blir dåligt. Du kan göra samma sak med take away-mat eller hemkörning om du vet att du inte kommer att äta upp det samma eller nästa dag. Du kommer att spara både mat och pengar.
- Kompostera. Att kompostera matrester kan minska din klimatpåverkan samtidigt som du också återanvänder viktiga näringsämnen.
- Sopsortera papper, plast, glas och metaller. Det minskar problemet med växande soptippar och underlättar arbetet med att återvinna material.
- Ta kortare duschar. Att fylla ett badkar slösar väldigt mycket mer vatten än en 5–10 minuters dusch.
- Köp produkter med så lite förpackning som möjligt.
- Undvik att förvärma ugnen. Om du inte behöver en specifik temperatur kan du lika gärna börja värma din mat på en gång från det att du sätter på ugnen.
- Täta fönster och dörrar för att undvika att släppa ut varmluft och därmed öka din energieffektivitet.
- Justera elementen, varmare på vintern och kallare på sommaren.
- Ersätt gamla apparater och lampor med nya, energisnåla, modeller.
- Om du har möjligheten kan du installera solceller på ditt hus. Det kommer också att sänka din elräkning!
- Skaffa en matta. De höjer temperaturen i ditt boende.
- Skölj inte av. Om du har en diskmaskin är det onödigt att skölja av dina tallrikar innan du kör maskinen.
- Välj bättre blöjor. Använd tygblöjor till din bebis, eller köp engångsblöjor ifrån miljömedvetna företag.
- Använd tändstickor. I motsats till gasfyllda tändare behöver de inget bränsle.
- Skotta snö för hand. Avstå ifrån den högljudda snöblåsaren som släpper ut stora mängder avgaser, få lite gratis träning istället
Saker du kan göra utanför ditt hem
- Handla lokalt och närproducerat. När du stödjer lokala företag bidrar du till att folk kan behålla sina jobb, samtidigt som behovet för långa transporter minskar.
- Handla smart. Planera dina måltider, använd handlingslistor och undvik spontanköp. Låt dig inte luras av marknadsföringsknep som försöker få dig att handla saker som du egentligen inte behöver, speciellt när det kommer till varor med kort hållbarhet. Ibland kan det vara billigare per hekto att köpa stora mängder, men det kan ofta bli dyrare i längder om du slänger mycket av det du köpt.
- Köp ”rolig frukt”. Mycket frukt och grönsaker kastas på grund av att dess storlek, form eller färg inte är ”den rätta”. Om du köper de här produkterna, som det egentligen inte är något fel på, hjälper du till att använda mat som annars hade kastats.
- Köp bara hållbart fiskad fisk och skaldjur. Nuförtiden finns det många appar, som till exempel den här som hjälper dig att avgöra vad som är säkert att äta.
- När du går till en restaurang och beställer fisk eller skaldjur, fråga alltid om det de serverar är fiskat på ett hållbart sätt. Låt dina favoritaffärer veta att hållbart fiskad fisk och skaldjur är det som står på din inköpslista.
- Cykla, promenera eller åk kollektivt. Spara bilresorna till när du verkligen behöver dem.
- Återanvänd din vattenflaska och kaffemugg. Dra ner på det du kastar, samtidigt som du sparar pengar när du vill köpa kaffe eller dricka vatten.
- Ta med dig din egen påse när du handlar. Hoppa över plastpåsen, ta med dig din återanvändbara kasse istället.
- Ta färre servetter. Du behöver inte en hel bunt med servetter för att äta take away-mat, ta bara så många som du behöver.
- Handla på second hand-affärer. Splitternya saker är inte alltid det bästa. Ta en tur till din närmsta second hand-affär och se vad du kan återanvända på något sätt.
- Ta hand om din bil. En välservad bil släpper ut mindre giftiga avgaser.
- Skänk bort det du inte använder. Lokala välgörenhetsorganisationer kan ge dina använda kläder, böcker eller möbler ett nytt liv någon annanstans.
- Vaccinera dig själv och dina barn. Att skydda dig och din familj från sjukdomar lättar trycket på sjukvården.
- Utnyttja din rättighet att rösta fram politiska ledare, både på nationell och lokal nivå.
Det här är bara några av de saker du kan göra. Utforska vår hemsida för att ta reda på mer om de Globala målen och hitta inspiration till andra sätt du kan engagera dig på.